2024 az arany éve volt, de sikerült-e lenyomnia a bitcoint?

-

Az aranynak rendkívül lenyűgöző éve volt, hiszen árfolyama mintegy 27%-kal emelkedett, és pénteken új történelmi csúcsot ért el.

Azonban ez a lenyűgöző YTD növekedés egyben azt jelenti, hogy jobban teljesített, mint a bitcoin? A vezető kriptovaluta most köztudottan messze jár még a rekord döntéstől.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


2024 az arany éve

Talán az általános makrogazdasági helyzet – háborúk, szuperválasztások, a feltörekvő piaci jegybankok vásárlásai vagy más okok miatt – vezérelte a nemesfém a 2024-es árfolyam-rally élére állt.

Az év elején 2065 dollár/uncia árfolyamon indult, majd gyors felértékelődésbe kezdett a zöldhasúval szemben.

A tetőpont tegnap jött el, amikor 2622 dollárig emelkedett, és ezzel új történelmi csúcsot ért el, ami azt jelenti, hogy január 1. óta 27%-kal nőtt az értéke.

arany
Forrás: tradingview

Az árfolyammozgások más valutákkal, például az euróval vagy a brit fonttal szemben is hasonlóak voltak.

De ez még nem minden. A szakértők szerint a felemelkedés még messze nem ért véget.

A Goldman Sachs friss kutatásában az áll, hogy az arany még tovább, körülbelül 2700 dollárig emelkedhet a következő hónapokban, különösen akkor, ha az USA a választások után újabb pénzügyi szankciókat vezet be más országok ellen. Az amerikai adósságteher szintén a nemesfémnek kedvez.

„Stratégáink szerint az arany a legkedveltebb rövid távú long (az az árucikk, amelytől rövid távon a legnagyobb emelkedést várják), és egyben a geopolitikai és pénzügyi kockázatokkal szembeni legkedveltebb fedezet is egyben” – olvasható a Goldman memójában.

Több más szakértőre hivatkozva a CBS arról számolt be, hogy az amerikai Fed közelmúltbeli kamatcsökkentésének köszönhetően az arany bika októberre készül.

A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Mi a helyzet a Bitcoinnal?

A bitcoin ellentmondásos helyet foglal el a globális gazdaságban. A hívők az arany természetes helyettesítőjeként tekintenek rá, mivel számos előnye megvan, de a digitális világban működik.

A kritikusok azt állítják, hogy túlságosan volatilis, és rövid múltja miatt inkább a kockázatosabb eszközök oldalát képviseli, mintsem az aranyét, amely már a dinoszauruszok előtt is létezett. Vagy talán valami kettő között lévő eszközként.

Mindazonáltal a BTC idén szintén bikafutást produkált. Január 1-jén körülbelül 42.200 dolláron kereskedtek vele, és kevesebb mint három hónappal később új történelmi csúcsra, közel 74.000 dollárra emelkedett.

Bár a következő hónapokban sokat veszített, néhányszor 50.000 dollár alá is süllyedt, most 63.000 dolláron kereskedik.

Ez azt jelenti, hogy bár több mint tízezer dollárral van távolabb a márciusi ATH-jától, a 2024-es rally során nagyjából 50%-os nyereséget könyvelhetett el – ami közel kétszerese az aranyénak.

Tehát a sárga fém rendkívül lenyűgöző, talán eddigi legjobb éve ellenére a BTC még mindig jobban teljesített, legalábbis egyelőre.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? 47 kriptotőzsdét állítottak le Németországban, illegális tevékenységek miatt

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Nagyon régi bitcoinokat mozgattak meg – néhány hónappal a hálózat indulása után bányászták őket

Több száz olyan bitcoint mozgattak nemrég, amelyeket a hálózat korai szakaszában bányásztak. Tovább bővült azon ritka esetek listája, amikor az úgynevezett „Satoshi-korszak” bitcoinjai új életre...

A Bitcoin emelkedésének a szerepe – A szakértők megnevezték az 5 altcoint, amit jövő héten szemmel kell tartani

Vendégbejegyzés A Bitcoin értékének emelkedésével a figyelem az ígéretes altcoinok felé fordul, amelyek jelentős nyereséget könyvelhetnek el. A szakértők öt potenciális sztárt azonosítottak a kriptopiacon, amelyek...

Így fogják az AI kriptók felülmúlni a bikapiacot – csatlakozzon kockázatmentesen az AI Tech mozgalomhoz

Vendégbejegyzés Az AI kriptovaluták a szakértők szerint a bikapiac élére állnak, az olyan vállalatok, mint az Nvidia előtt álló kihívások ellenére. A kripto befektetés azonban továbbra is...

Megerősödött a Solana 120 dolláros támaszvonala, jöhet a 135 és 140 dollár újratesztelése

A kriptokereskedők a Solana árfolyamgrafikonján egy erős támaszvonal megjelenésére figyeltek fel, ami egyesek szerint egy „jelentős” felfelé irányuló mozgás indítópontja lehet a közeljövőben. „Úgy tűnik, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.