Átlagosan 63%-ot csökkentek a legnagyobb mémcoinok az elmúlt egy évben

-

A mémcoin piac 2024-ben robbanásszerű növekedésnek volt tanúja, de a legnagyobb szereplői – köztük a Dogecoin, Shiba Inu, Pepe és Dogwifhat (WIF) – komoly küzdelmeket vívnak, hogy az árfolyamukat az éves csúcsok közelében tartsák.

Nem csak a top mémcoinok ingadoznak. Számos iparági bennfentes arról beszélt, hogy a tokenek jelenlegi hullámzása az egész iparágban érezteti hatását, és az egyikük szerint a mémcoinok „szívták ki az életet ebből a bikafutásból”.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Lookonchain által szeptember 2-án közzétett adatokból kiderült, hogy mennyire kemény a piac az inkumbens mémcoinok számára, amelyek átlagosan 63%-kal veszítettek értékükből.

Március óta több millió új tokent indítottak el. Forrás: Dune Analytics/Adam_tehc

A kripto legnagyobb mémjei olyan piaccal néznek szembe, ahol megváltoztak a játékszabályok.

Az olyan biztonságos launchpad szolgáltatások, mint a Pump.fun és a BaseJump minden eddiginél könnyebbé tették az új coinok bevezetését, megszüntetve a piacot korábban korlátozó technikai és pénzügyi akadályokat. Az eredmény egy egyre versenyképesebb mémcoin-szektor lett.

Ilias Salvatore, a Flooz tokenelemző eszköz növekedési vezetője szerint a legfontosabb a figyelem felkeltése, mivel ez a gyorsan változó piac különösen csábítónak bizonyul egyes kereskedők számára.

„Úgy gondolom, hogy a pénz oda áramlik, ahová a figyelem irányul” – mondta Salvatore a Cointelegraph-nak.

„A Pump.fun és a Solana volt a jelenlegi őrület, hogy új drágaköveket találjanak, de ez is a degenerált kereskedők egy speciális típusát szolgálja ki, […] ami teljesen más, mint egy olyan bevett mém, mint a Pepe tőkeáttételes kereskedése a nagy központi tőzsdéken. A tőke mindig forog, de ez a kereskedési stílusodtól és a kockázatvállalási hajlandóságodtól is függ.”

Carlos Mercado, a Flipside Crypto blokkláncelemző cég adattudósa szerint ez az új piac rövid távú gondolkodásra ösztönöz, amely még a meglévő mémcoin piactól is különbözik.

„Látunk onchain bizonyítékot a rotációra – a legtöbb mém esetében a volumenek korán tetőznek, és a kereskedők a nemrég indított coinok felé fordulnak” – mondta Mercado a Cointelegraph-nak.

Hozzátette, hogy a legtöbb biztonságos bevezetésű token csak 24 órán át tart ki, a sikeres coinok körülbelül 1%-a pedig két-hat napig bírja.


A mémcoinok ezen speciális piaci viselkedéséről egy korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz: Gyermekrajzokból NFT – interjú a Baby Vizsla Inu üzleti vezetőjével


Növekszik a mémcoinok száma, de milyen áron?

A játékban lévő befektetők folyamatosan új mémcoinok közül választhatnak, naponta több ezer token jön létre. Csak a Pump.fun oldalon március óta több mint 1,98 millió tokent indítottak útjára.

A hagyományos coinoknak most fokozott versennyel kell szembenézniük, mivel nagyon sok lehetőség verseng a felhasználók figyelméért és befektetéséért.

mémcoin

A Pump.fun-on szeptember 11-én indított tokenek pillanatképe azt mutatja, hogy csak 1,3% „diplomázott le”, ami azt jelenti, hogy elérte a 69.000 dolláros piaci kapitalizációt, és ekkor már lehet vele kereskedni a Raydium decentralizált tőzsdén.

Úgy tűnik azonban, hogy a felhasználók leginkább veszítenek, mivel a nyertes tokeneket a vesztesek lavinája temeti maga alá. Augusztusban a Cointelegraph arról számolt be, hogy egy 100 dolláros fogadás a Pump.fun-on rosszabb esélyekkel kecsegtet, mint egy pörgetés a rulettkeréken a kaszinóban.

A nyeremény kiválasztásának nagy esélye még a tapasztalt mémcoin kereskedőket is arra késztette, hogy a jelenlegi memecoin piacot „vágóhídnak” nevezzék.

Augusztus 30-án a Pump.fun összesített bevétele meghaladta a 100 millió dollárt. Ebben a hónapban a vállalat eddig további 4 millió dollárral növelte ezt az összeget.

A mémcoinok likviditási aggályokat okoznak

Egyes iparági szereplők egyre inkább aggódnak a mémcoin piac és annak más kriptopiacokra gyakorolt szélesebb körű hatásai miatt. Meglátásuk szerint a mémek azzal fenyegetnek, hogy kiszívják az életet a jelenlegi bikafutamból.

Evan Luthra, a CasaNFT nevű, ház-NFT projekt létrehozója azok közé tartozik, akiket bosszant a mémtokenek hulláma és annak szélesebb körű következményei.

„A mémcoinok határozottan elviszik az összes figyelmet, és ahová a figyelmünk megy, oda megy az energiánk is” – mondta Luthra a Cointelegraph-nak. „A mémcoinok egyértelműen leginkább pump és dump eszközök, és nem teremtenek semmilyen belső értéket.”

Slava Demchuk, az AMLBot megfelelési és blokklánc-elemző cég vezérigazgatója úgy látja, hogy ez az elmélet megállja a helyét.

„Lehetséges, hogy a mémcoinok már kiszívták az életet ebből a bikafutásból, és most a pénzt szőnyeghúzásokba és pump-and-dump rendszerekbe irányítják át. Ezért nincs likviditás az altcoin piacon” – mondta Demchuk a Cointelegraph-nak.

Josh Benaron, az Irys Layer-1 programozható adatblokklánc alapítója és vezérigazgatója pedig úgy véli, hogy a jelenlegi mémecoin piac olyan nagyra és gyorsan nőtt, hogy végül önpusztítóvá válik.

Beneron szerint mind a hagyományos mémcoinok, mind a jelenlegi termés „kevés tőkével szembesül”.

Az adatok inkább Beneron tézisét támasztják alá. Szeptember 8-án a Pump.fun napi bevétele 262.000 dollárra, május óta a legalacsonyabb szintre esett, bár azóta visszatért 400.000 dollár fölé.


Egy jobb terv

Luthra úgy véli, hogy a tartós siker érdekében a blokklánc szereplőinek arra kell összpontosítaniuk figyelmüket, ami hosszú távú értéket teremt.

Benaron szerint a mémcoin-megszállottság káros, de ha könyörgünk a kereskedőknek, hogy javítsanak a szokásaikon, valószínűleg nem fog eredményt hozni.

„A mémcoinok kétélű kardot jelentenek” – mondta Benaron. „Egyfelől elvonják a likviditást a valódi technológiai projektektől – elvonják a tőkét, amely az innováció motorja lehetne. Másrészt azonban e pénz nagy része amúgy is „zsoldos” – olyan tőke, amely a gyors profitot hajszolja és továbbáll.”

Még több alternatíva, még több blokklánc

A Pump.fun (Solanára épülő) és a BaseJump (Base-re épülő) sikere hasonló szolgáltatások létrehozásához vezetett más blokkláncokon, ami azt sugallja, hogy a biztonságos indítás trendje még nem ért véget.

A Ethereum Ethervista safe-launch platform elindítása a hónap elején került a címlapokra, amikor egy kereskedő a kezdeti 5000 dolláros befektetéséből 670.000 dollárt csinált.

Augusztus 13-án jelentették be a Tron-alapú SunPump biztonságos indítási szolgáltatást, amelyen már több mint 80.000 tokent indítottak el.

A platform augusztus 21-én érte el a csúcsot, amikor 7531 tokent indítottak, ami 465.000 dollárnyi díjat generált.

A SunPumpon augusztusban indították a legtöbb tokent. Forrás: Dune Analytics.

A SunPump aktivitása és díjai azonban augusztusban és szeptember elején jelentősen visszaestek, ami a Pump.fun aktivitásának hasonló csökkenő tendenciájával esett egybe.

Az Eth Bull (EBULL) mémcoin szóvivője a Cointelegraph-nak elmondta: „A top 10 mémcoinban bekövetkezett visszaesés azt jelezheti, hogy a kezdeti hájp kezd lehűlni”, de hozzátette:

„Még túl korai lenne [ezt] a mémcoin-mánia végének nevezni – a kriptóban a dolgok gyorsan változhatnak.”

Danila Pronin, a Tron-alapú IVFUN mémcoin üzleti fejlesztési vezetője szerint nem lehet véglegesen megválaszolni, hogy a piacnak ez a szakasza elmúlt-e már.

„Valahol elhalványul, valahol pedig lendületbe jön” – mondta Pronin a Cointelegraph-nak.

„És általában véve soha nem fog örökre eltűnni. A mémek voltak, vannak és lesznek. Az emberek szeretik a kriptoeszközök ezen osztályát, és mindig vissza fognak térni hozzá.”

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? A Bitget Wallet 12 millió havi aktív felhasználót ért el, és a Web2 integráción keresztül tömeges adoptációt biztosít a felhasználók számára

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Olcsóbbak lesznek a stablecoin fizetések a BNB Chain blokkláncán

A BNB Chain, egy közösség által irányított blokklánc-ökoszisztéma bejelentette, hogy egy frissítéssel kijavítja a stablecoin infrastruktúrát a gasmentes tranzakciók révén. A szeptember 18-án nyilvánosságra hozott kezdeményezés...

Wormhole (W) árfolyam elemzés 09.19.

Prémium Wormhole (W) A Wormhole (W) árfolyama az elmúlt napokban megugrott. A hét elején a Bitcoin az 58.000 dolláros szintről felfelé pattant, és a cikkírás idején...

Az Ethereum ETF-ek jobban teljesítettek volna, ha a Bitcoin ETF-ekkel együtt indítják el őket

A Bitstamp amerikai részlegének vezérigazgatója, Bobby Zagotta úgy véli, hogy a spot Ethereum ETF-ek sokkal jobban teljesítettek volna, ha a Bitcoin ETF-ekkel egy időben indítják...

A legjobb 5 mém érme 0,01 dollár alatt, amelyek 2025-ig 500-szoros nyereséget hozhatnak

Vendégbejegyzés A mémérmék körüli felhajtás egyre nő, ezért keresik a következő áttörő sztárt. Az apró árú kriptovaluták megragadják a befektetők figyelmét, és 2025-re jelentős hozamot ígérnek. Merülj...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.