Illegálisan kínált tőkeáttételes kereskedést az Uniswap a CFTC szerint

-

Az Egyesült Államok árutőzsdei határidős kereskedési bizottsága (CFTC) vádat emelt az Uniswap Labs decentralizált tőzsde (DEX) fejlesztője ellen, amiért az a szeptember 4-i bejelentés szerint illegálisan kínál tőkeáttételes kriptopénz kereskedést amerikai lakossági befektetőknek.

A CFTC közölte, hogy az Uniswap Labs beleegyezett a vádak rendezésébe azáltal, hogy betartja a 175.000 dolláros polgári jogi bírság megfizetésére és az árutőzsdei törvény (CEA) megsértésének megszüntetésére vonatkozó végzést.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A CFTC végrehajtási osztálya „a digitális eszközplatformok és a DeFi ökoszisztémák fejlődésével párhuzamosan erőteljesen érvényre fogja juttatni a CEA-t” – mondta Ian McGinley, a CFTC végrehajtási igazgatója egy nyilatkozatban.

„A DeFi üzemeltetőknek ébernek kell lenniük, hogy az ügyletek megfeleljenek a törvénynek” – tette hozzá.

Uniswap
Az Uniswap 4,3 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezik számos blokkláncon. Forrás: DefiLlama

Summer Mersinger, a CFTC öt biztosának egyike szeptember 4-i nyilatkozatában kifogásolta, hogy a CFTC miként kezeli a végrehajtási intézkedést, és bírálta az ügynökséget a Mersinger által „végrehajtáson keresztül történő szabályozásnak” nevezett tevékenysége miatt.

„Reméltem, hogy a Bizottság egy napon fontolóra veszi a szabályalkotást, vagy legalábbis az iránymutatást, amely világossá teszi, hogy a DeFi protokollok hogyan felelhetnek meg ezeknek” – mondta Mersinger. „Sajnos ma nem ez a nap van.”

Ezenkívül Mersinger elmondta, hogy az Uniswap már leállította a CFTC-intézkedést kiváltó konkrét tőkeáttételes tokenek kereskedését.

Ezek a tokenek többek között a 2x Flexible Leverage Index token (BTC2XFLI) és a 2x Flexible Leverage Index token (ETH2XFLI), a CFTC szeptember 4-i végzése szerint.


A megbízás nem azonosítja a tokenek kibocsátóját, de úgy tűnik, hogy azokat az Index Coop, a tőkeáttételes hozamstratégiákra szakosodott DeFi protokoll hozta létre.

Caroline Pham, a CFTC egy másik biztosa, szintén egyet nem értésének adott hangot, azzal érvelve, hogy „a Bizottság megsérti az igazgatási eljárásról szóló törvényt (APA), ha ilyen átfogó értelmezéseket állapít meg egy közigazgatási rendezési határozatban, ahelyett, hogy hirdetményi úton szabályalkotást folytatna”.

Pham azt is mondta, hogy „értetlenül áll az előtt, hogy hogyan lehet az alperes ellen vádat emelni, ha nincs más bizonyíték, mint az, hogy a tokenek nevében megjelenik a „tőkeáttételes” szó.”

A CFTC az árualapú származtatott termékeket szabályozza, és általában nem felügyeli az azonnali árupiacokat vagy az értékpapírokat.

„A több száz likviditási pool között a protokollon […] korlátozott számú tőkeáttételes token volt”, amelyek a CFTC joghatósága alá tartozó „tőkeáttételes vagy marginált árutranzakcióknak” minősülnek, –közölte az ügynökség.

Gary Gensler, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke szerint a digitális eszközök „túlnyomó többsége” az amerikai jog szerint értékpapírnak minősül.

Áprilisban a SEC azzal vádolta az Uniswap Labst, hogy be nem jegyzett értékpapírtőzsdét működtet. Májusban az Uniswap válaszolt, és úgy jellemezte magát, mint egy „piaci struktúrákat újragondoló” szoftvercéget, és nem mint értékpapírtőzsdét.

Az Uniswap a legnépszerűbb DeFi protokollok közé tartozik, és több mint egy tucat blokklánchálózaton teszi lehetővé a tokencserét.

Szeptember 4-ig az Uniswapen a DefiLlama szerint 4,3 milliárd dollárnyi összértéket zároltak (TVL).

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? A WazirX hacker 6,5 millió dollárt mosott tisztára Tornado Cash segítségével

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Olcsóbbak lesznek a stablecoin fizetések a BNB Chain blokkláncán

A BNB Chain, egy közösség által irányított blokklánc-ökoszisztéma bejelentette, hogy egy frissítéssel kijavítja a stablecoin infrastruktúrát a gasmentes tranzakciók révén. A szeptember 18-án nyilvánosságra hozott kezdeményezés...

Wormhole (W) árfolyam elemzés 09.19.

Prémium Wormhole (W) A Wormhole (W) árfolyama az elmúlt napokban megugrott. A hét elején a Bitcoin az 58.000 dolláros szintről felfelé pattant, és a cikkírás idején...

Az Ethereum ETF-ek jobban teljesítettek volna, ha a Bitcoin ETF-ekkel együtt indítják el őket

A Bitstamp amerikai részlegének vezérigazgatója, Bobby Zagotta úgy véli, hogy a spot Ethereum ETF-ek sokkal jobban teljesítettek volna, ha a Bitcoin ETF-ekkel egy időben indítják...

A legjobb 5 mém érme 0,01 dollár alatt, amelyek 2025-ig 500-szoros nyereséget hozhatnak

Vendégbejegyzés A mémérmék körüli felhajtás egyre nő, ezért keresik a következő áttörő sztárt. Az apró árú kriptovaluták megragadják a befektetők figyelmét, és 2025-re jelentős hozamot ígérnek. Merülj...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.