9. éves találkozójukat tartották a BRICS-országok – a dollármentesítésről is szó volt

-

A BRICS-országok nemzetközi önkormányzati fórumán néhány nappal ezelőtt 120 külföldi ország vett részt. Ugyanennek apropóján az Új Fejlesztési Bank adott otthont a tömörülés 9. éves találkozójának.

Ez utóbbi azután került ma a hírekbe, hogy elnöke, Dilma Rousseff kijelentette, hogy az NDB a helyi valuták használatának kiterjesztésén dolgozik. Más szóval az NDB a dollármentesítésen dolgozik.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Rousseff szerint,

„Az NDB egyik fő célja a helyi valuták használatának növelése. Úgy döntöttünk, hogy a bank teljes finanszírozásának legfeljebb 30 százaléka helyi valutában történik majd.”

Egy nemzetközi mozgalom?

A BRICS-országok az elmúlt néhány évben a dollármentesítési mozgalom élére álltak.

A BRICS-országok tavalyi, csúcstalálkozóján sokan támogatták egy egységes „BRICS-pénz” létrehozását.

Lula Da Silva brazil elnök akkor azt mondta:

„Ez növeli a fizetési lehetőségeinket és csökkenti a sebezhetőségünket.”

Itt érdemes rámutatni, hogy a világ nagy része még messze van a dollármentesítéstől.

Az Atlantic Council’s Dollar Dominance Monitor szerint például az amerikai dollár még mindig 58%-os részesedéssel rendelkezik a globális devizatartalékokból. Hasonlóképpen, 88%-os részesedése van az összes devizatranzakcióban.

Forrás: Atlantic Council.

Egyszerűen fogalmazva, a dollármentesítés sem rövid, sem közép távon nem fog megtörténni.

Annak ellenére, hogy Kína dicséretére legyen mondva, hogy folyamatosan de-dollárosodik.

brics
Forrás: X.

Éppen ellenkezőleg, hosszú távon ez megtörténhet. Különösen azért, mert az USD részesedése a globális devizatartalékokból csak az elmúlt 8 évben 65,3%-ról 58,8%-ra csökkent.

Hasonlóképpen, sok ország, különösen a BRICS-országokhoz kapcsolódó országok, az emelkedő árak ellenére is felhalmozzák az aranyat.

Forrás: Atlantic Council.

Az arany mint tartalék és értéktároló státusza 2019 óta – különösen a COVID-19 világjárvány óta – emelkedett.

Ezt követően nagy érdeklődés mutatkozott más eszközosztályok iránt, amelyek szintén értékmegőrző tulajdonságokkal rendelkeznek.

A bitcoin és általában a kriptovaluták mostanában egy ilyen eszközosztálynak számítanak.

Bitcoin a megmentő?

Oroszország és Irán például már használja a bitcoint és a bitcoinbányászatot, hogy enyhítse az ellenük bevezetett nemzetközi szankciók hatásait.

Sőt, az előbbi kriptopénz-tőzsdéket is bétatesztel, hogy felmérje, hogyan fognak működni a határokon átnyúló kriptotranzakciók.

A BRICS mint szervezet is szívesen indítana egy aranyfedezetű stablecoint, különösen a „BRICS-pénzről” folytatott korábbi megbeszélései alapján.

Ezeken az érdekeken kívül számos ország is nagy érdeklődést mutat a Salvador útja, és a Bitcoin mint kincstári eszköz felhalmozása iránt.

Bukele elnök, amikor ezt a lépést még 2021-ben bejelentette, szintén a gazdaság „dollármentesítését” tűzte ki célul, a Világbank és az IMF kritikája ellenére.

A 2024-es év azonban más világot hozott, hiszen olyan nagy intézmények, mint a MicroStrategy és a Metaplanet is belevetik magukat a kriptovalutákba.

Ez még nem minden, hiszen a Bitcoin és Ethereum ETF-ek ma már a legnépszerűbbek közé tartoznak a Wall Streeten. Ez az eszközosztály iránti intézményi érdeklődés jele.

Mindezek a fejlemények együttesen azt jelentik, hogy a kriptó a következő nagy felemelkedés előtt áll.

Ha a BRICS-országok sikerrel járnak a dollármentesítésre irányuló törekvéseikben, és ha az USD likviditásának akár csak egy kis százaléka is a kriptók felé irányul, a piac örökre megváltozhat.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? A bálnaaktivitás hiány miatt csökkenhet a Dogecoin árfolyama

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Jelentős növekedésen van túl a Dogwifhat az elmúlt 24 órában, meddig tartható fenn a lendület?

A Dogwifhat (WIF), a negyedik legnagyobb mémcoin, az elmúlt hónapokban jelentősen javított az árfolyamgrafikonokon. A cikk írásakor a WIF 1,68 dolláron kereskedett, ami 9,65%-os emelkedést...

Az XRP ETF várakozásai a Grayscale Trust indítása után erősödnek, de vajon a Solana ETF-ek érkeznek meg először?

Vendégbejegyzés A Grayscale ismét felélesztette a pletykákat egy helyszíni XRP ETF indításáról, miután újraélesztette XRP trustját. E lépés a piaci elemzők spekulációihoz vezetett, akik a Solana ETF-ek...

A Binance listázással a Crypto All-Stars lehet a következő NEIRO? Már több, mint 1,3 millió dollárt gyűjtött

A Crypto All-Stars ($STARS) ICO-ja még csak pár hete indult, de máris meghaladta az 1,3 millió dolláros finanszírozást. Eközben a Binance tőzsdén indított mém érme-listák...

Olcsóbbak lesznek a stablecoin fizetések a BNB Chain blokkláncán

A BNB Chain, egy közösség által irányított blokklánc-ökoszisztéma bejelentette, hogy egy frissítéssel kijavítja a stablecoin infrastruktúrát a gasmentes tranzakciók révén. A szeptember 18-án nyilvánosságra hozott kezdeményezés...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.