Negatív hatással lehet az árfolyamra a spot ethereum ETF-ek bevezetése

-

A JPMorgan a spot ethereum tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) kezdeti negatív piaci reakcióját jósolta, mivel a bitcoin ETF-ekhez képest alacsonyabb keresletre számít.

A globális befektetési bank arra is figyelmeztet, hogy mintegy 1 milliárd dollárnyi összeg távozhat a Grayscale Ethereum Trustból, ami röviddel a spot ethereum ETF-ek elindítása után lefelé irányuló nyomást gyakorolhat az ether árfolyamára.

A spot ether tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) jóváhagyása az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) által felerősítette a jelentős beáramlásra vonatkozó várakozásokat.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A JPMorgan azonban figyelmeztetett, hogy ezek a remények túlságosan optimisták lehetnek a spot bitcoin ETF-ekhez képest.

A befektetési bank elemzői Nikolaos Panigirtzoglou ügyvezető igazgató és globális piaci stratéga vezetésével egy csütörtöki jelentésben kifejtették:

„A spot ethereum ETF-ek bevezetésére adott kezdeti piaci reakció valószínűleg negatív lesz… Úgy gondoljuk, hogy a spot ethereum ETF-ek iránti kereslet töredéke lenne a spot bitcoin ETF-ek iránti keresletnek.”

A JPMorgan elemzői óvatos kilátásaiknak több okát is felvázolták. Részletezték, hogy a Bitcoin „elsőként lépő előnye” és a közelmúltban bekövetkezett feleződés jelentős keresleti katalizátorként szolgál a BTC ETF-ek számára, ami a ETH esetében hiányzik.

Megjegyezve, hogy az Ethereum proof-of-stake mechanizmusa nem biztosít hasonló keresletlökést, az elemzők hangsúlyozták, hogy a bitcoin feleződése „további keresleti katalizátorként hatott a spot bitcoin ETF-ek számára”.

Emellett megjegyezték, hogy a spot ether ETF-ek nem teszik lehetővé a stake-elést, ami „kevésbé vonzóvá teszi az alapokat a stake-hozamot kínáló platformokhoz képest”.

A Bitcoin arany versenytársként való státusza a portfólióallokációkban tovább növeli a keresletét az ethereummal szemben, amelyre elsősorban alkalmazások tokenjeként tekintenek.

Ráadásul az ether alacsonyabb likviditása kevésbé teszi vonzóvá a fedezeti és kvantumalapok számára, részletezte a JPMorgan.

A befektetési bank elemzői 2024-re 1 milliárd és 3 milliárd dollár közötti nettó beáramlást várnak, ha az év végéig elindulnak a spot ethereum ETF-ek.

Megjegyezték, hogy a beáramlások potenciálisan megháromszorozódhatnak, ha az ETF-ekbe bekerül a stake-elés lehetősége, feltéve, hogy a kongresszus intézkedik az ether árucikké minősítéséről.

Ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a Grayscale Bitcoin Trusthoz hasonlóan az ethereum ETF-eknél is előfordulhat, hogy a kereskedés megkezdését követően kiáramlás következik be.

Azt írták:

„Arra számítunk, hogy körülbelül 1 milliárd dollárnyi összeg fog távozni a Grayscale Ethereum Trustból, mivel azok a spekulatív befektetők, akik korábban az ETHE-t az ETF-fé való átalakulás reményében vásárolták, valószínűleg profitot fognak húzni, így nem sokkal a spot ethereum ETF-ek elindítása után lefelé irányuló nyomást gyakorolnak az ethereum árfolyamára.”

A JPMorgan nemrég megjegyezte, hogy a SEC nem valószínű, hogy jóváhagyja a bitcoinon és ethereumon túli kripto ETF-eket.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Bár a spot ethereum ETF-ekre vonatkozó 19b-4 formanyomtatványokat már jóváhagyták, a SEC még nem minősítette véglegesen árucikknek az ethert.

Gary Gensler, a SEC elnöke következetesen fenntartotta, hogy a legtöbb kriptotoken – a bitcoin kivételével – értékpapírnak minősül, anélkül, hogy kifejezetten megerősítette volna az ether státuszát.

Egy nemrégiben készült bírósági dokumentumból kiderül, hogy a SEC tavaly hivatalos vizsgálatot indított az ether mint potenciális értékpapír ügyében.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? 305 millió dolláros hackertámadás ért egy japán kriptotőzsdét

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Az Ethereum ETF-ek jobban teljesítettek volna, ha a Bitcoin ETF-ekkel együtt indítják el őket

A Bitstamp amerikai részlegének vezérigazgatója, Bobby Zagotta úgy véli, hogy a spot Ethereum ETF-ek sokkal jobban teljesítettek volna, ha a Bitcoin ETF-ekkel egy időben indítják...

A legjobb 5 mém érme 0,01 dollár alatt, amelyek 2025-ig 500-szoros nyereséget hozhatnak

Vendégbejegyzés A mémérmék körüli felhajtás egyre nő, ezért keresik a következő áttörő sztárt. Az apró árú kriptovaluták megragadják a befektetők figyelmét, és 2025-re jelentős hozamot ígérnek. Merülj...

Új stablecoin érkezik a BitGo-tól

A BitGo bejelentette, hogy jövőre elindít egy új, dollár alapú stablecoint, amelyet USDS-nek neveznek, és jutalmakat kínál az intézményeknek, amelyek likviditást biztosítanak. A bejelentést a...

Nagy bejelentést tett a Decrypt a Token2049 konferencián

A Decrypt hírcikkei, videói és fotói a Sui decentralizált hálózatán, a Walruson kerülnek majd tárolásra, így létrehozva a kriptomédia cég tartalmának megváltoztathatatlan archívumát. A Web3 kereskedelmi...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.