2019 óta 100 milliárd dollárnyi illegális kriptopénz-forgalom zajlott

-

Egy új Bloomberg jelentés szerint közel 100 milliárd dollárnyi illegális pénz áramlott át a kriptopiacon 2019 óta. Ez azonban még mindig csak töredéke az illegális USD használatnak.

Stablecoinok és centralizált tőzsdék

A jelentés rámutat, hogy a bűnözők egyre inkább stablecoinokat használnak, amelyek most a legnépszerűbb módszerré váltak az illegális tranzakciók lebonyolítására a kriptopiacon.

Ezeknek a gyanús pénzeknek több, mint a fele centralizált tőzsdéken, például a Binance-en vagy a Coinbase-en végzi.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Kim Grauer, a Chainalysis kutatási igazgatója elmondta, hogy a nyomkövetés egyre nehezebb a pénzmosási technikák növekvő kifinomultsága miatt, mivel a bűnözők folyamatosan alkalmazkodnak és új tokeneket keresnek a lebukás elkerülése és a pénz sikeres mozgatása érdekében.

A Chainalysis továbbá megjegyezte, hogy a stablecoinok, amelyek célja az érték stabilitásának megőrzése, és gyakran az amerikai dollárhoz vannak kötve, valamint a centralizált tőzsdék, amelyek ügyfélvagyonokat tartanak, mára kifejezetten vonzó célpontokká váltak a bűnözők számára.

Ezeket a platformokat használják arra, hogy az illegális pénzeket legitim tranzakciókkal keverjék, így elleplezzék azok eredetét.

A Chainalysis azt is megállapította, hogy az illegális pénzek, amelyek a darknet piacokról, csalásokból, zsarolóvírusokból és rosszindulatú szoftverekből származnak, legnagyobb arányban öt tőzsdén koncentrálódnak, bár a konkrét neveket nem hozták nyilvánosságra.

Lenyűgöző! Most lássuk az USD-t!

Az illegális kriptopénz-forgalom növekedése arra késztette a világ szabályozóit, hogy szorosabban vizsgálják a kriptoipart.

Bárcsak ugyanezt tennék a hagyományos pénzügy szereplőivel is! Például a legnagyobb kereskedési volumenű tőzsde, a Binance, amerikai felügyelet alatt áll, miután 4,3 milliárd dolláros büntetésben egyezett ki az Igazságügyi Minisztériummal.

A Bloomberg szerint a szigorúbb szabályozások és a tőzsdék fokozott figyelme csökkentették a gyanús pénzek beáramlását a tőzsdékre, amely mostanra a korábbi havi közel 2 milliárd dollárról körülbelül 780 millió dollárra esett vissza.

Ennek ellenére a Chainalysis megfigyelte, hogy több köztes digitális pénztárca is megfigyelhető a tőzsdékre irányuló utalások esetén, amelyek követik az ügyfélazonosítási szabályokat, amelyek segítenek elrejteni a pénz eredetét és elkerülni a lebukást.

Ezeknek a rendszereknek a leküzdésére a nyomozók viselkedéselemzést és mintafelismerő eszközöket használnak, hasonlóan a hagyományos bankok által használtakhoz, hogy megakadályozzák az illegális tevékenységeket.

A probléma az, hogy ezek az eszközök nem működnek túl jól. Becslések szerint a világ ellegális pénzmozgásának az aránya megfelel globális GDP legalább 2%-ának.

Ez most évi 1,8 billió dollár, összesen ennyi a világ feketepiaci pénzforgalma. Ennek 60%-a USD használatával zajlik, mivel az USD-készlet nagyjából 60%-a a világ teljes pénzkészletének.

Ez évi 1080 milliárd dollár, és az ’19 óta eltelt öt év alatt 5400 milliárd dollár illegális USD tevékenység. Hupsz. Álszentségtől bűzlik a történet.

A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Mikor vezetik be a bankok esetében?

Kim Grauer, a Chainalysis munkatársa kiemelte ezeknek az új eszközöknek az alkalmazását, ahogy a kriptovaluták egyre inkább integrálódnak a pénzügyi rendszerbe, egyre hétköznapibbnak számítanak.

A kihívások ellenére a mintafelismerés és a viselkedéselemzés használata ígéretesnek tűnik az illegális pénzforgalom növekvő problémájának kezelésében.

Jelenleg a teljes kriptopiaci kapitalizáció 2,07 billió dolláron áll, amely lényegesen alacsonyabb az első negyedévében mért 2,7 billió dollárhoz képest. Ez alig több, mint az éves illegális dollár-forgalom.

Olvastad már? A SEC vs. Kripto – Két egymást követő győzelem a kripto ökoszisztéma számára

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.


Ezt a publikációt Vendégíró bocsátja rendelkezésre. A Kriptoworld nem támogat, és nem vállal felelősséget vagy kötelezettséget az ezen az oldalán található tartalmakért, pontosságért, minőségért, reklámokért, termékekért vagy egyéb anyagokért. Az olvasóknak saját kutatásokat kell végezniük, mielőtt bármilyen, a céggel kapcsolatos lépést megtennének. A Kriptoworld sem közvetlenül, sem közvetve nem felelős semmilyen kárért vagy veszteségért, amelyet a vendégbejegyzésben említett tartalmak, áruk vagy szolgáltatások használata vagy az azokra való hagyatkozás okoz vagy feltételezhetően okozhat!

Legfrissebb bejegyzéseink

Ki a Bad Boy? Ismerd meg DOGEN-t – a Solana mémek vezető alfakutyáját

Vendégbejegyzés A Solana mémérmék mostanában a reflektorfényben vannak, és könnyű belátni, hogy miért. Az Ethereumhoz és a Binance Smart Chain-hez képest alacsony tranzakciós díjakkal és gyorsabb, skálázhatóbb...

Áremelkedést várnak a Solana-elemzők a Breakpoint előtt

A Solana, az egyik legjobban teljesítő kriptovaluta a piaci tőkeérték alapján, az augusztus végi csökkenő augusztust követően a fellendülés jeleit mutatja. Az elmúlt héten a...

Az Ethereum spot ETF-et a szakértők bukásnak bélyegezték, mivel az IntelMarkets vezet az X21-es útvonalon

Vendégbejegyzés Az Ethereum spot ETF-ek jóváhagyása olyan vezető pénzügyi óriások által, mint a Black Rock, a Fidelity és az Invesco, a várakozások szerint az Ethereum (ETH)...

2016-ban nézett ki így az Ethereum, a történelem ismétli önmagát?

Az Ethereum-medvék az elmúlt 3 hónapban megőrizték dominanciájukat, de vajon meddig tudják ezt még fenntartani? Nos, a legutóbbi adatok potenciális felhalmozásra utalnak, mivel az ETH...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

This field is required.